BMS ile Celgene Birleşmesi Örnek Bir Evlilik Olabilecek mi?

İlaç firması Bristol – Myers Squibb bu yılın başında Celgene Firmasını 74 Milyar Dolara satın aldığını açıkladığında herkesi şoke etmişti. Bu birleşme bazı yatırımcıların dikkatini çekti.

BMS firmasının satış rekorları kıran en önemli ürünü immüno-onkoloji ilacı olan Opvido olmasına karşın, benzer kanser ilaçlarının artan baskısı nedeni ile sert rekabet ortamında ayakta kalmaya çalışan firma çareyi büyüme yöntemini benimsemekte bulmuş görünüyor. Diğer taraftan Celgene firmasının en çok satan ürünü olan Revlimid’in patent süresinin dolması satışlarda ciddi gerileme anlamına geliyor. İki Firmanın birleşmesi her iki taraf için de yararlı gibi görünüyor. Opdivo adlı ilaç istilacı patojenleri yok etmekten sorumlu bir tür beyaz kan hücresi türü olan T hücrelerinde açma / kapama düğmesi işlevi gören bir protein olan PD-1’i inhibe ediyor. FDA’dan 2014 yılında onay aldı ancak artık pazardaki tek PD-1 ilacı değil çünkü Merck Firmasının piyasaya sürdüğü Keytruda en güçlü rakip konumunda. Her iki ilaç da çeşitli kanser tiplerinde onay aldı ancak Keytruda’nın diğerlerine göre Akciğer Kanserinde elde etmiş olduğu başarı, çıtayı iyice yukarıya çekiyor.

Sonuç olarak, Keytruda’nın 7.2 milyar dolarlık satışları Opdivo’nun 2018’de ilk defa 6.7 milyar dolarlık oranını geride bırakarak Bristol-Myers’a hamle yapma baskısını artırdı.

Diğer taraftan Celgene’de durum hiç iç açıcı değil, çünkü gelirinin üçte ikisini birkaç yıl içinde patent korumasını kaybeden miyelom ilacı olan Revlimid’den alıyor. Jenerikler, Revlimid’in 2022’deki pazar payından para kazanmaya başlayacak ve bu da Celgene için yıllık yaklaşık 10 milyar dolarlık bir risk anlamına geliyor.